de många användningsområden för gps

GPS (Global Positioning System) är den enda fullt fungerande Global Navigation Satellite System som gör att en GPS-mottagare att bestämma sin position, hastighet, riktning och tid med hjälp av exakta mikrovågssignaler. Det utvecklades av USA: s försvarsdepartement, och döptes officiellt som NAVSTAR GPS. Generellt GPS används flitigt runt om i världen som ett användbart verktyg för karta beslutsfattande, lantmäteri, handel och vetenskapliga ändamål. Det är också en ingrediens produkt i det vetenskapliga studiet av jordbävningar, och synkronisering av telenät. Det är genom tre eller fler än tre GPS-satelliter, beräknar GPS-position.

GPS-tekniken är indelad i tre större segment, (1) – space segment (SS), (2) – styrsegmentet (CS), och (3) – user segment (US). För att beräkna positionen av en GPS-mottagare, det kräver den aktuella tiden, den satellitens position och den uppmätta fördröjningen av den mottagna signalen. Positionen noggrannhet är i grunden beroende av satellit position och signal fördröjning. Med hjälp av högre-chip-rate P (Y)-signalen kan positionsnoggrannhet förbättras. Förutsatt samma 1% noggrannhet bit tid, de högfrekventa P (Y) signal resulterar i noggrannhet på cirka 30 centimeter.

Atmosfäriska förhållanden kan spela en viktig roll i hastigheten på GPS-signaler. Någon inkonsekvens i den atmosfäriska tillstånd kan påverka hastigheten på GPS-signalerna då de passerar genom jordens atmosfär och jonosfär kan påverka hastigheten på GPS-signalerna när de passerar genom jordens atmosfär och jonosfär.

Den amerikanska beslutat att utveckla GPS under det kalla kriget. Lanseringen av Sputnik av Sovjetunionen motiverade NASA för utvecklingen av detta projekt för att spåra rörelser satelliten Sputnik som senare började använda för civila ändamål. I dessa dagar det gäller GPS varierar från bana finna för förarna att samla information om klimatförhållanden.