en kort historik av GPS-systemet

Borta är de dagar då män var tvungna att förlita sig på navigation med en kompass eller ännu värre, genom att kartlägga stjärnor. Radio-navigationssystem utvecklades i början av nittonhundratalet och användes i andra världskriget. Men när Ryssland lanserade Sputnik 1957, navigation gång återvänt till, ä stjärnor,, au även om de var konstgjorda. Denna händelse gav upphov till den moderna GPS-systemet.

Inom några dagar efter Sputnik lanseringen, forskare vid Massachusetts Institute of Technology fastställt att Sputnik, AOS radiosignal ökas och minskas eftersom satelliten kretsade. Insåg att en satellit, AOS ställning kan spåras från marken med hjälp av radiosignaler var det första steget i att förstå att ett ämne, AOS vistelseort på marken kunde spåras med hjälp av radiosignaler från en satellit.

På sextiotalet den amerikanska flottan experimenterade med satelliter för att spåra ubåtar. Genom att plocka upp radiosignaler från ubåtar, kunde satelliterna lokalisera fartyget, AOS ställning inom 15 minuter.

Denna första någonsin Global Positioning System, som nu vanligtvis kallas ett GPS-system, har utvecklats av det amerikanska försvarsdepartementet. Byggt 1973, bestod av sex satelliter. Idag nådde AOS GPS-systemet mognad i mitten av 1990-talet och består av 24 satelliter.

Men idag, är AOS GPS-system i behov av en översyn. Det har skett en enorm ökning av efterfrågan på den aktuella satellitsystem. Med dagens, AOS moderna fordon som kommer utrustad med GPS-teknik, och fler och fler företag förlitar sig på GPS-system för att spåra och sjöfart, måste det nuvarande satellitsystemet göras om.

Det amerikanska Department of Defense planerar att ersätta nuvarande satelliter med 24 nya satelliter avsedda för mer bandbredd, hastighet och precision. Projektet ska vara slutfört i slutet av 2010.