negativ av värd telefonsystem

Varje system har sina egna fördelar och nackdelar, och det är inte möjligt att ha ett system som är felfri. Vi njuter av fördelarna med moderna uppfinningar och samtidigt bör vi också vara beredda att möta den negativa. Innan ser det negativa, låt oss ha lite överblick över de värd telefonsystem och dess funktioner. Hosted telefonsystem kallas som en virtuell telefonsystem. Vad är Virtual PBX? Det är en teknik för att hantera telefonen arbetsuppgifter, genom virtuell telefonväxel mer än en person kan nå bilda ett enda nummer och det är en kombination av PBX och VoIP-teknik.

Vilka är de anläggningar som värd telefonsystem erbjuder? Det eliminerar behovet av separata röst-och datanätverk, konferenssamtal, mer samtal per enda anslutning, plats självständighet, multi modal tillgång och enda nummer som skall presenteras för hela företaget. Även om det har olika fördelar har det också vissa nackdelar. De olika negativa av värd telefonsystem är, är det mindre tillförlitliga och ingen garanti för tjänsternas kvalitet, tidsfördröjning i systemet och lider av jitter. Ett enda nummer används för hela företaget trots dess geografiska platser, så det kan finnas förvirring gällande.

Den har låg ljudkvalitet om det finns någon störning i bredbandsanslutning och det är ett system som förlitar sig helt på internet, så om enstaka fel existerar det kan isolera kommunikation och har också redundans problem. Lokalt nummerportabilitet och mobil nummerportabilitet har även dess effekter och det kan ha problem med impedansmissanpassningen och eko. Det är en Internet-ansluten enhet och har problem med dataintrång och det finns en chans att få ditt lösenord förlorad, kan hackare fånga dina paket data och dölja din datasäkerhet. Några av systemet stöder inte kryptering och har säkerhetsproblem.

Det är en automatisk telefon-system och inte kräver någon receptionist och det ger andra tjänster såsom inre kallelse, vidarekoppling, vidarekoppling, samtal screening och fax till e-post. Allt sker automatiskt och kräver inte någon receptionist att hantera samtalen. Även om det ger bra funktioner, kommer automatiskt system inte vara lika effektiv som manuella. Automatiska samtal Systemet har möjlighet för samtal fördröjning, till exempel om en uppringare som ringer till en oro och han vill kontakta endast en speciell avdelning och denna automatiska man inte ger omedelbar respons på den som ringer, så det finns en möjlighet för en kund att blir irriterad. Internet är ett nätverk av nätverk och om det finns en förlust i signal och om ADSL-lampan inte lyser riktigt den som ringer kanske inte kunna kontakta snart och anslutningsmöjligheterna kan gå vilse. Det är inte skalbar och helt kräver en redo av infrastruktur, och nödsamtal kan inte kopplas till en närliggande callcenter och det är svårt att lokalisera nätanvändarna geografiskt. Hosted systemet kan användas på bästa sätt om dessa negativa avlägsnas.