VoIP-och nackdelar

proffsen

En fördel med att använda VoIP är kostnaden för tjänsten. Telefontjänst med VoIP kostar mindre än liknande tjänster som erbjuds från traditionella telefontjänster, särskilt när det gäller fjärrsamtal telefon. Lång distans samtal via VoIP erbjuds till schablonbelopp, vilket i slutändan kommer att gynna konsumenterna. Dessutom tillåter VoIP konsumenten att dela sin röst och data utrustning, vilket innebär att kostnaderna delas också. Med andra ord, om du har en Internet-anslutning redan på plats, kan VoIP kan användas på nästan utan extra kostnad, och alla nätkapacitet som du inte använder kan användas för att ringa samtal.

En annan viktig fördel med att använda VoIP är att inkommande samtal automatiskt kan dirigeras till din VoIP-telefon oavsett var du är ansluten till Internet. Detta är särskilt viktigt för dem som åker på affärsresor.

VoIP-telefoner kan även integreras med andra Internet-tjänster, såsom videokonferenser och filöverföringar. En användare kan skicka eller ta emot meddelanden eller data medan deras VoIP-telefon.

cons

En anledning till oro med VoIP är akut 911 tjänster. Innan regeringen ingrep, var 911 inte en valfri funktion för VoIP-leverantörer, och 911 samtal efter kvällen inte var garanterade att dirigeras till den lokala områdets larmcentraler för den som ringer. Men den amerikanska regeringen krävde att alla VoIP-leverantörer gör 911 tjänster standard och funktionella i september 2005. Vissa VoIP-leverantörer har överklagat denna tidsfrist, så det skulle vara klokt för konsumenterna att vara säker på vad deras tjänsteleverantörens policy på 911 är.

En annan nackdel med VoIP-tjänsten är avsaknaden av kryptering, vilket innebär att det är relativt lätt för någon att avlyssna ett VoIP-samtal och även ändra innehållet i samtalet. Det finns några lösningar på detta problem, men de kan inte garantera full säkerhet för alla samtal. Lufttät säkerhet skulle kräva att användaren kan använda kryptering och kryptografiska autentisering, som ännu inte är lätt tillgängliga för konsumenter.

En tredje nackdel är inkonsekvent ljudkvalitet på samtal med VoIP. Ljudkvaliteten är ofta ombytliga och kallar ofta förseningar och ekon också. Detta innebär att vissa samtal med VoIP kanske inte så smidig och naturligt som samtal över fasta telefoner.