smartphone eller GPS PND – vad som är rätt för dig

Antalet GPS-enheter på marknaden idag är sinnesrörelser. Hur vet du vilken typ av GPS-systemet är rätt för dig? Tror du på dig själv, “Det spelar ingen roll egentligen eftersom de alla gör samma sak”, rätt? Fel? Det finns några stora skillnader mellan Smartphone och PND används som GPS som vi alla bör känna till innan du hoppar till den slutsatsen.

Medan smartphones har GPS-program på enheter som Androids, iPhone och palmer, och är extremt portabel och behändig, är de inte nödvändigtvis “mount friendly”. När den placeras på vindrutan eller instrumentbrädan blir det svårt att se skärmen tydligt och att manuellt påverka. Förståeligt, teckensnitt och knappar är mindre än vad du skulle ha på en dedikerad GPS-enhet. De mer uppenbara fördelar för dessa smarta enheter inkluderar sina multifunktionella design och deras anslutning till mobilnätet och internet. I anslutning möjliggör en mer sofistikerad GPS sökfunktionen, realtidsvarningar trafik och tilläggstjänster såsom utforska lokala gaspriserna. Att kunna enkelt hitta en viss typ av restaurang eller tjänsten medan du är på en road trip eller i främmande territorium är en viktig distinktion.

GPS PND (personliga navigationsenheter) å andra sidan är väl lämpade för vägen krigare, särskilt om han är den enda i bilen som är vaken! Dessa GPS-enheter tenderar att ha större skärmar, starkare högtalare och kan lätt ses från instrumentbrädan eller vindrutan mount. De pekskärm tangentbord, som visar stora siffror och bokstäver, har optimerats för användbarhet på armslängds avstånd under körning. Det finns ingen anledning att ta ögonen eller din uppmärksamhet från vägen för att använda GPS-enheten, vilket ger en säkrare resa. På grund av de större skärmarna, kan mer data visas samtidigt, inklusive beräknade tider för ankomst till din programmerade destination, avstånd till kommande svängar, kommande gatunamn, hastighetsbegränsningar och mycket mer. Det finns utmärkta alternativ för en dedikerad GPS-enhet, kan du välja från Garmin, TomTom, Magellan, och Lowrance, bland andra.

Visserligen smarta telefoner har en lätt beröring och elegant utseende. De använder kapacitiv teknik pekskärm, vilket gör dem till ett nöje att använda. Men när du kör de gör fram en nackdel med sina mindre skärmar och tangentbord samt svagare högtalare. På just dessa områden, har den dedikerade GPS PND övertaget. Enkelt monterad, kan man tydligt se och drivs på grund av dess större skärm och tangentbord. Och ja, högtalarna är starkare också. GPS PND är ett bättre val för de längre, förplanerade roadtrips, liksom för de av er som helt enkelt njuta av tillfällig “gå ut för ett drev” – utan någon särskild destination i åtanke. PND utför mästerligt den uppgift som det var avsett.

Jag tycker om att ha båda systemen till mitt förfogande. Beroende på situationen, utför varje enhet utmärkt GPS inom den föreskrivna parametrar. Det är som äpplen och apelsiner. Båda är läcker frukt, men man kan inte på ett tillfredsställande ersätta den andra, inte heller skulle du vill att det ska.