Going green sparar ditt företag tid och pengar

Inte så länge sedan, uttrycket “gå grönt” trollat ??fram tankar av radikala miljöaktivister som går till ytterligheter för att rädda en skog i namn av “rörelsen.” Men i dag, “gå grönt” betyder så mycket mer. Som individuell medvetenhet har ökat om hur beteende påverkar utsläppen av växthusgaser eller ont lokala vattenförsörjningen, hem återvinning och hem energieffektivitet har vuxit från energieffektiva lampor för hela hemmet energieffektivitet omvandlingar.

Som en förlängning av detta personliga miljöpåverkan medvetenhet, är företag som ger allvarligt överväga hur de kan “go green” och samtidigt fortsätta att göra sin verksamhet mer effektiv. Bortom in-office återvinning och återanvändning av koppar kaffe, är företag söker efter lösningar som ger rätt kombination av besparingar och fördelar för både arbetsgivare och arbetstagare, samtidigt som arbetsgivare att ge några immateriella förmåner till anställda under snäva ekonomiska tider. En sådan lösning är telefon-och webbkonferenser.

Telefon-och webbkonferenser från företagen tillåter anställda att hålla virtuella möten från sitt eget kontor. Det ger dem omedelbar tillgång till medarbetare, kunder och klienter utan att behöva resa, vilket eliminerar miljöpåverkan samtidigt sänka företagets kostnader. När man betänker att en tur och retur resa från New York till Los Angeles avger 2,46 ton CO2 – den växthusgas som går direkt in i den mest känsliga delen av vår atmosfär – du inser hur mycket du kan göra skillnad genom att helt enkelt införa telefon och webbkonferenser i din företagskultur. [1]

Telefon-och webbkonferenser kan också individer att minska sin stress och öka produktiviteten genom att ge dem möjlighet att arbeta hemifrån på en eller flera dagar i veckan. Att kunna möta nästan oavsett var de befinner betyder att de fortfarande kan hålla improviserade möten eller återkommande och kära med lätthet. Telefon eller webbkonferenser ger individer möjlighet att använda sin tid mer effektivt – schemalägga och hålla andra möten blir lättare. Dessutom distansarbete med telefon-och webbkonferenser motsvarar kostnadsbesparingar på fordonets användning – mindre slitage på fordonen. Resultatet av att använda telefon och webbkonferenser är att medarbetarna stärka balans i livet och, i slutändan, företagen har möjlighet att anställa och behålla lyckligare och mer produktiva arbetare.

Miljömässigt sett har uppmuntrande personal att använda telefon-och webbkonferenser många fördelar. Redan 12 miljoner anställda och ytterligare 16 miljoner egenföretagare arbetar hemma minst en dag i månaden [1]. Tillsammans står dessa hem-baserade arbetstagare spara nu motsvarande 24% av Gulf oljeimport och undvika att producera 33 miljoner ton växthusgaser per år [1]. Dessutom, enligt en rapport som släpptes i april 2008 av American Electronics Association, om alla amerikanska arbetare telecommuted 1,6 dagar per vecka, skulle uppskattningsvis 1,35 miljarder liter bensin bevaras årligen.

De positiva resultat som telefon-och webbkonferenser bidrar till miljön och göra i en anställds liv är något som alla företag kan må bra om. Vad mer, aktieägare, kunder, anställda och investerare, kommer att känna sig säker stödja ett företag som sysselsätter så framåttänkande, kostnadseffektiv och miljövänlig politik.

[1] – American Electronics Association rapport-april 2008