klippa ditt företag overhead med voip

Business kostnader spelar en viktig roll i att påverka företagens vinster och hålla dessa kostnader i raden är avgörande för långsiktig framgång för alla företag. Med bränslepriser stiger, räntorna svallande, och löner eskalerande, många företagsledare finner det allt svårare att hålla kostnaderna nere utan att tillgripa för att höja priserna på produkter och tjänster. Men den nya globala ekonomin garanterar att företag gör allt i sin makt för att hålla priserna i linje annars ett utomeuropeiskt konkurrent kunde snabbt gå in och erbjuda samma tjänst för mindre. Så, kan bara hur chefer förbli konkurrenskraftigt gentemot sådana svårigheter? Genom att byta ut sina traditionella företags telefonsystem med VoIP driven PBX-system. Låt oss undersöka hur detta nya sätt att kommunicera positivt påverkar den nedersta raden av företag över hela Amerika.

Traditionellt har företagets telefonsystem varit ett dyrt, men nödvändigt sätt för de anställda att hålla kontakten med varandra samt med sina kunder. Dessa Private Branch Exchange eller PBX telefonsystem ursprungligen krediteras med att hjälpa till att sänka omkostnaderna för företagen eftersom de elimineras behovet av separata telefonlinjer för varje medarbetare på varje plats. Ändå har kostnaderna för att upprätthålla dessa system fortfarande en betydande del av kostnaden för att göra affärer för små och medelstora företag.

Tills nyligen hade företagen inget val att hjälpa dem att minska telefon kostnader: Enter Business VoIP.

Ungefär som de system internet telefoni tillgängliga för konsumenterna i deras hem, är VoIP tjänster växer upp för att betjäna små och medelstora företag överallt. Precis som anslutningar hemtelefon, är VoIP samtal dirigeras via internet ledningar för ett mycket billigare alternativ än den traditionella telefonsystem. Faktum är årliga kostnadsbesparingar i genomsnitt 50% realiseras av företag som har gjort övergången över till VoIP.

Med Business VoIP, har leverantörerna vidtagit de traditionella PBX-system och uppdaterade dem för 21-talet. Borta är behovet av en receptionist att sålla och dirigera samtal, kan VoIP PBX system inrättas för att göra det åt dig. Samtal kan vidarekopplas till olika kontor, till mobiltelefoner, till platser långt ett fält. Dessutom är vissa “extras” som avsevärt skulle kunna lägga till kostnaden för månatliga telefon kostnader rutinmässigt införlivas i olika Business VoIP paket inklusive: samtal väntar, nummerpresentation, trepartssamtal, konferenssamtal, och mer. Viktiga alternativ såsom röstbrevlåda vidarebefordran till e-postkonto, vanligtvis inte erbjuds med traditionella PBX-system, är en av flera populära funktionerna i telefoni företag internet system. En användarvänlig panel möjliggör enkel webbportal förvaltning tillåter Business VoIP manager [typiskt, en befintlig anställd] för att övervaka systemet och göra ändringar snabbt och effektivt.

Förutom den stora månad till månad besparingar realiseras genom Business VoIP-användare, startkostnader för ett VoIP PBX-system är så mycket som 90% lägre än traditionella PBX-system. Denna “lägre kostnad för inträde” i kombination med väsentligt lägre månatliga användning kostnad ligger bakom den nuvarande högkonjunkturen i internet-telefoni för små och medelstora företag.

Sannerligen, kommer ett större antal företag i hela Amerika att ge stor uppmärksamhet åt vad VoIP PBX-system har att erbjuda för dem. Kombinera mycket låga startkostnader med bevisligen lägre administrativa utgifter kommer säkert att fortsätta att driva den snabba ökningen av intresse för Select VoIP PBX leverantörer. I dessa dagar av snabbt stigande kostnader, är internet-telefoni en välkommen och nödvändig kostnadsbesparande alternativ för små och medelstora företag överallt och säkert kommer att hjälpa användarna förbli konkurrenskraftiga på den globala marknaden.