hemligheten till att använda Skype som ett litet företag marknadsföringsverktyg

copyright 2006 gobala Krishnan

Skype (http://www.Skype.com) är redan förändra sättet vi gör vi gör affärer, även när du läser detta. En liten bit av programvara som använder VoIP (Voice Over IP) och P2P (peer-to-peer) teknologi, skapas det vågor efter vågor av spänning, förväntan och även frustration sedan den lanserades.

Om du aldrig har hört talas om Skype, dina konkurrenter är förmodligen redan framför dig. Den “Hype på Skype” som jag kallar det, är motiverat av en enda anledning: det är verkligen kommunikationsverktyg i framtiden.

Skype är ett genombrott softphone program som gör att du kan ringa från din dator direkt till en annan Skype-användare, eller någon regelbunden fast eller mobil telefon. Kostnaden är mycket billigt, och kvaliteten har sett stora språng för kontinuerlig förbättring eftersom det är lanseringen 2003. Alla vet allt detta.

Här är vad de flesta människor inte vet: Skype kan användas som kraftfullt och effektivt verktyg för marknadsföring för alla småföretag. Om du vill nå en internationell marknad, få telefonförfrågningar och leder från Kina, eller ens om du bara vill använda den för att kommunicera med dina affärsbekanta kompisar, bör du utforska de dolda potential Skype.

Använda Skype som en marknadsföring eller telemarketing verktyg i grunden kretsar kring dessa fakta:

1) makt SkypeIn och virtuella nummer

SkypeIn, en funktion i Skype fortfarande i beta, kan du skapa virtuella nummer i många olika länder. Om du maximera på detta faktum, kan du bokstavligen “virtuella kontor” hela världen, även om du är ett hem affärssystem entreprenör med någon personal, en pinsam budget och begränsad tid.

2) makt tredjepartsprogram

Det finns många program från tredje part som förbättrar den grundläggande programvaran. Nej, jag talar inte om de som gör att du kan skapa söta ikoner eller ändra ringsignal för inkommande Skype-samtal. De är trevliga, men jag talar om business-relaterade program. Om du känner till de rätta att använda, kan du bygga bokstavligen ett “virtuellt callcenter” från skrivbordet som har alla drag av en riktig callcenter: din egen personliga sekreterare, dag-och-Time Manager, samtal och samtal väntar , villkorlig vidarekoppling, översättningar språk och mycket mer.

3) de integrationsmöjligheter

Om “off-the-shelf” version bara inte klippa det för ditt företags behov, så att du kan skräddarsy och anpassa Skype i egna proprietära system och programvara. Du kan välja att göra det i egen regi, eller lägga ut den till experter över hela världen. Om du vet var och hur man gör detta, kan du skapa en kraftfull telemarketing program som kostar några ören per dag jämfört med traditionella lösningar. Det kommer att vara mycket mer tidseffektivt också.

Så jag säger det igen: Skype är kommunikationsverktyg i framtiden. Att lära sig att använda den effektivt i en försäljning och marknadsföring sammanhang kan vara den avgörande faktorn mellan “bara ännu ett år” och “termendous år” för ditt företag.

————————