hur GPS kan användas för att spåra mobiltelefoner

Även GPS-tekniken har varit konsekvent i alla telefoner sedan 2005, först nyligen har tjänster började som erbjuds där människor kan spåra sina barn, makar, etc med sina hemdatorer.
Även GPS-chips har inkluderats i mobiltelefoner för ett tag nu, är det inte förrän alldeles nyligen att spåra tekniken faktiskt kan nås av den genomsnittliga personen. Hittills krävs GPS tracking-teknik mycket dyr hårdvara och mjukvara som skulle vara oöverkomliga för vem som helst. Å andra sidan, är den enda hårdvara som krävs nu en mobiltelefon och dator hemma, och det enda program är ett enkelt, användarvänligt program som kan installeras på alla Windows-eller Mac-dator.
Anledningen till att GPS-chips som ursprungligen krävdes att installeras i mobiltelefoner var att göra det möjligt för förbättrade 911 (E911) räddningstjänsten att lokalisera den som ringer oavsett var de var, när de ringer från sin mobil. Fram till år 2005 var GPS en standard integrering i någon mobiltelefon och varje mobiltelefon tillverkare och operatören var skyldig att följa regler som uppgav att en mobiltelefon ska vara spårbar till inom 100 meter från sin aktuella position.
Istället för att försöka återuppbygga mobilnätet för att göra mobiltelefoner spårbar, beslutades det genom telefonen bärare att det skulle vara mycket lättare att helt enkelt bygga GPS-chip i varje telefon vid tillverkningen. Det är inte samma typ av GPS som används av människor som bor i mycket avlägsna områden, eller de som vandra långt bort från civilisationen, men det tillåter räddningstjänsten att lokalisera en samtalsgrupp där det finns mobiltelefonnätet. Detta gör att alla tjänsteleverantörer att uppfylla FCC-standarder utan att behöva rekonstruera sina dyra nät.
Även om de flesta tjänster mobiltelefon inte inkluderar GPS-spårning i vad som finns tillgängligt för slutanvändaren, det finns tjänster numera inriktad mot föräldrar som tillåter dem att följa sina barns mobiltelefoner från sina hemdatorer. Många tjänster för barns mobiltelefoner inkluderar även en hel del mer föräldrakontroll än bara GPS. Det ger också föräldrarna att se numren på alla inkommande och utgående samtal och sedan använda omvänd telefon sökningar på nätet för att ta reda på vem som äger ett telefonnummer.
Om tanken på att ha någon veta dina sinnesstämningar är inte oroande nog, bör du inse också att till skillnad spåra spionprogram som kan installeras på en mobiltelefon, fungerar GPS-spårning hårdvara om telefonen slås på eller av. Fördelen med GPS-hårdvaran är att det är hårdvara, och som sådan, är den synlig på din telefon om du vet vad du letar efter. Om du tror att det kan finnas en GPS-spår på dig, kolla din telefon över noggrant, särskilt under batteriet. Om du inte hittar något, kontakta din operatör mobiltelefon och frågar om telefonen har låsts upp för GPS användning. Om så är fallet, har någon med tillgång till ditt konto olåst telefonen. Om du inte kan hitta GPS-hårdvaran på din telefon, och det är inte upplåst (denna är skild från låsas upp för 911 tjänster), är du antagligen säker från GPS-spårning.