fullfjädrad PBX VoIP telefon system för företag

En fullfjädrad PBX VoIP-telefon system är en nödvändighet för alla små och medelstora företag. Lyckligtvis är denna telefon system inte så dyr som en traditionell. Förutom att förbättra affärskommunikation, kan systemet minska effektivt ned telekom kostnader.

PBX VoIP telefon system med överlägsna samtalsfunktioner

Företag kan enkelt skapa en professionell bild med funktionsrika PBX telefonsystem. Den automatiska skötare funktionen hälsar ringer professionellt. Samtal dirigeras till de önskade tillägg via de alternativ som valts från den som ringer menyn. Den automatiska skötare hanterar flera samtal anländer tillsammans utan att ge upp samtalsgrupper upptagen signaler. Om alla linjer är upptagna, är samtal riktade till utsedda röstbrevlådor och e-postadresser.

enkel att använda användargränssnitt

VoIP telefon system levereras med en webbaserad, anpassningsbart, användargränssnitt för att hantera samtalshantering. Graden av anpassning är mycket lättare med dessa telefonsystem jämfört med andra modeller. Dess kundportal tillåter användare att enkelt konfigurera sin PBX, skapa samtal köer och grupper, visa ringa detaljposter och faktureringsinformation, lyssna till och ta bort din röstbrevlåda, ladda upp musik på is och så vidare.

effektiv samtalshantering funktioner

Den call center anläggning i PBX-telefoner är ett bra sätt att hantera samtal som kommer in samtidigt. Samtalet köer används för att dirigera samtal till en grupp av försäljningen eller agenter tjänster, i vilka den första att plocka upp, svarar på samtalen. De förlängningar kan vara agenter loggade in systemet. Det innebär att den som ringer kan interagera med en levande person än en auto skötare.

Konferenssamtal, detaljerade rapporter och anpassade konfigurationer gör fullfjädrad PBX VoIP telefonsystem en god investering för företag. För att få de bästa erbjudandena i VoIP-tjänster, bör kunderna jämföra priser, produkter och tjänster som erbjuds av olika tjänsteleverantörer.