översyn av Cisco IP-telefoner

Uttrycket “mjuk telefon” är ett relativt nytt att kastas om dessa dagar av VoIP-användare och hänvisar till klientsidan programvara som förvandlar en stationär dator till en IP-baserad telefon. Generellt de är enkla att installera och använda och ger effektiv integration med populära program, t.ex. Microsoft Outlook och ger användare flexibilitet i hur och när de tar emot och svara på deras samtal. Låt oss ta en titt på några av de mest populära mjuka telefoner som erbjuds av en av de IP-telefonsystem ledare – Cisco.

Cisco erbjuder ett komplett utbud av kommunikationstjänster enheter utformade för att dra full nytta av kraften i en individs konvergerade röst-och datanät, samtidigt som den erbjuder bekvämlighet och användarvänlighet vanligtvis förväntas av ett företag per telefon. Cisco Unified IP-telefoner bidra till att förbättra produktiviteten genom att tillgodose behoven hos olika användare-organisationer, från den huvudsakliga lobbyn till den mest trafikerade chefens skrivbord, från fabriksgolvet till Executive Suite, liksom användare hemma, på vägen, eller i filial.

Cisco IP-telefoner ger LCD-skärmar, inklusive dynamiska funktionstangenter för samtal funktioner, stöd för informationstjänster (inklusive Extensible Markup Language kapacitet), förmågan att anpassa XML-baserade tjänster för att ge användarna tillgång till en mängd information såsom aktiekurser , anställd kataloger, eller något annat webbaserat innehåll.

Cisco IP Phone 7940 behandlar kommunikationsbehov hos en transaktionstyp arbetare. Det ger två programmerbara linje-och funktionsknappar, plus en hög kvalitet högtalartelefon. Cisco IP Phone 7940 har också fyra dynamiska softkeys som vägleder användarna genom samtal och funktioner. Inbyggd headset-port och integrerade Ethernet Switch är standard med Cisco IP-telefon 7940. Inkluderar även ljudkontroller för full duplex högtalartelefon, headset och lur. IP Phone 7940 har också ett stort, pixel-baserade LCD-display. Displayen erbjuder funktioner såsom datum och tid, som ringer namn, ringer numret, och slagna siffrorna.

Cisco IP-telefonen 7960G är utformat för att tillgodose kommunikationsbehov av yrkesverksamma i slutna kontorsmiljöer-anställda som upplever en hög mängd telefonsamtal trafik under loppet av en arbetsdag. Denna IP-telefonen stöder tillgång till flera telefonlinjer (eller en kombination av linjer och direkt tillgång till telefoni funktioner) och inkluderar högkvalitativa, hands-free högtalarfunktion och inbyggd headset-anslutning. En stor pixel-baserad display ger kompletterande information, tillgång till applikationer, och gör det enkelt att använda telefonens funktioner.

Den 4612 IP-telefon fungerar på din Internet Protocol (IP) nätverk för tal, innehåller den här eleganta telefonen ett antal praktiska funktioner, till exempel en inbyggd headset, meddelande väntar, lättlästa displayer, hörapparater, NetMeeting kompatibilitet, multipel programmerbara funktionsknappar och display navigeringsknapparna.

Om du är förvirrad av vissa förkortningar eller shorts i den här artikeln, är du välkommen att besöka VoIP ordlistan.

VoIP-tjänst – IP-telefoni: VoIP-leverantörer, VoIP-tjänster och uppsägning utrustning.