GPS-teknik och barnsäkerhet

copyright 2006 angela carter

Vilken förälder har haft detta ögonblick av skräck när det barn som var precis vid din sida är borta? Vanligtvis barnet har sett något av intresse och bara gått att utreda, eller har fått separeras i en folkmassa, som befinner sig på en karneval, och även om det kan bara två sekunder att hitta ditt barn, det känns som två år och när du gör hitta dem ditt hjärta är racing, dina händer skakar och du inte vet om att krama dem eller gräla på dem.

Möjligheten att någon tar vårt barn är en riktig skräck varje förälder bär med dem. Bara plocka upp en tidning eller titta på kvällsnyheterna och rapporter om barn som kidnappats eller bortförts är konstant och sorg av föräldrarna är bara så överväldigande. Nu tänk om det fanns en teknik som kunde tycka att barnet omedelbart?

GPS-teknik används nu för att hjälpa till att hålla koll på barnen och ger föräldrarna möjlighet att veta var deras barn är hela tiden. Dessa enheter är oftast små nog att passa var som helst-ryggsäck, byxor eller jackficka, etc. och lätt nog att inte vara betungande. Några av dessa har redan programmerbara knappar så att barnet kan hålla kontakt med sina föräldrar eller ringa efter hjälp om det behövs.

Dessa enheter varierar från spårsändare som piper tills barnet hittas, till mobiltelefoner med GPS-teknik installerad, till klockor som om våld bort automatiskt aktiverar. Det finns även ryggsäckar tillgängliga med GPS installerad teknik. Några av dessa kommer att aktiveras om barnet är för långt bort från den överordnade. Och det finns även en som är implanterad i en sko.

Naturligtvis de största problemen med dessa är att barnet kommer att förlora dem, eller om barnet har bortförts de lätt kan avyttras. Jag kan föreställa sig den dag då det kommer att vara möjligt att ha en GPS-sändare implanteras i ett barn via en injektion eller något annat enkelt sätt.

Det finns andra problem också. Är bara barn med föräldrar som har råd med denna teknik kommer att gynnas. Kommer detta att öka antalet lägre klass barn, vars föräldrar inte har råd med denna nya teknik, rövas bort? Kommer någon, exempelvis en pedofil eller kidnapparen, hitta ett sätt att använda ett barns sändare signal att lokalisera barnet? Också hur är våra barn att anpassa sig till det faktum att de ständigt övervakas?

Hur säkra är våra barn kommer att känna att veta att världen är så farlig att deras föräldrar måste veta var de är hela tiden? Är vi strippa en del av deras barndom ifrån dem? Vem minns inte, som barn, gå någonstans du visste dina föräldrar inte vill att du ska åka, men som barn vi är äventyrare, och om vi hamnade i trubbel eller fick “fångade” är där vi inte borde vara, vi mer än sannolikt inte bara fick straffas utan också lärt sig en läxa. Vi växer och mognar genom att göra misstag och lära av dem, vi kommer att ta del av denna utbildning ifrån våra barn? Vid vilken ålder slutar vi? Gör fortsätter vi att följa dem genom deras teen-age år? En tid som kan vara den svåraste tiden för varje barns eller föräldrars liv, det är en tid då en tonåring behöver mogna och en förälder måste lära sig att “släppa taget” och låta barnet lära sig på egen hand-misstag och alla.

Även om denna teknik har några mycket stora kvaliteter i att skydda våra barn, måste möjligheten att missbruka denna teknik också behandlas. Vi vill att alla våra barn att vara säker, men samtidigt måste de tillåtas att växa till att bli funktionella vuxna.