5 poäng metod för att välja en VoIP-plan

Så du har gjort alla nödvändiga forskning om VoIP, vet de fördelar som det kommer att föra med på det för att ta ditt företag till nya höjder av framgång och är redo att ta språnget från offentliga växeln telefoni nätverk till VoIP-tjänster. Vad hindrar er då? Välja den bästa VoIP-plan som skulle kunna erbjudas av olika tjänsteleverantörer är vad fryser de flesta potentiella kunder VoIP uppsägning tjänster i deras spår. Med oändliga som erbjuder oändliga planer, kan beslutet få mycket förvirring och tidskrävande.

Det finns många faktorer som bör beaktas samtidigt välja någon särskild VoIP service provider. När du har hittat den bästa VoIP, kan du enkelt välja från antal planer på erbjudande efter dina behov.

saker att titta efter i en tjänsteleverantör-

Ett. Det första du ska hålla utkik efter i en leverantör är om de erbjuder A till Ö VoIP anläggning samtalsterminering, eftersom du kanske måste ringa till andra länder som företag behöver hålla varierar med tiden. Detta gör att du inte skulle behöva gå igenom hela proceduren för att välja en annan tjänsteleverantör för olika destinationer.

2. Nästa sak att be om är de kurser som erbjuds. En VoIP leverantör med bästa priserna borde vara på listan. Det främsta skälet för att gå över till IP-telefoni tjänster är att minska telefoni räkningar. Därför billigare de priser som du får för denna nya tjänst, mer kommer du att spara från den. Om du är en grossist eller en VoIP återförsäljare, skulle upphandla VoIP uppsägning tjänster till en lägre ränta försäkra dig högre vinstmarginal.

Tre. Man har inte råd att försumma kvaliteten på tjänsten när de erbjuder telefonitjänster eller använder samma. Kvalitet kan kontrolleras av den genomsnittliga samtalstiden, efter varaktighet dröjsmål genomsnittliga beslag förhållande och förhållandet s och procent är respektive. Högre ACD och ASR och lägre PDD, kommer bättre att vara röstkvalitet. Förutom detta, alltid dubbelkontrollera dessa siffror genom att testa med en levande samtal.

4. Dessutom kan du också få sin kvot kundlojalitet. Detta ger en uppskattning om hur många människor som är nöjda med att VoIP lösningsleverantör.

Fem. Låt oss vara praktiska. När du arbetar med en teknik, det finns naturligtvis att bli problem. Det viktiga är hur snabbt de kan lösas. Det är alltså bäst att välja en leverantör som erbjuder dygnet runt teknisk support och omedelbar lösning på alla dina problem. Detta är möjligt om din leverantör ger dig stöd via chatt eller e-post i stället för helpdesk.

När du har valt tjänsteleverantör på grundval av dessa kriterier, kan du vara nöjd med att få en stabil och pålitlig telefonitjänst.