nackdelar värd telefonsystem

Många företag drar nytta av de funktioner som finns med en värd telefonsystem som ofta benämns som virtuella telefonsystem. Detta eftersom de kan fortfarande njuta av flexibilitet och besparingar av voip-system tillsammans med hjälp av på plats erbjudanden av värd telefonsystem. Det kan grovt slutsatsen att en värd PBX system är en hybrid av standard voip och växelsystem. Fördelarna med värd-systemet är att företaget skulle få automatiska underhåll och uppgraderingar från nätet. Det skulle inte finnas något behov av fysisk utrustning. Systemet garanterar portabilitet och rörlighet.

Genom att använda detta system, skulle det inte finnas något behov av separata röst-och datanätverk, konferenssamtal, mer samtal per enda anslutning, plats självständighet, multi modal tillgång och enda nummer som skall presenteras för hela företaget. Men alla system har sina egna fördelar och nackdelar, och det är inte praktiskt att ha ett perfekt system. När du njuter av fördelarna med tekniska framsteg, måste du vara redo att möta den andra sidan av myntet också. De negativa med systemet är att det är mindre tillförlitlig och det skulle inte vara någon garanti för tjänsternas kvalitet, tidsfördröjning i systemet och det kan också drabbas av jitter. Det kan finnas förvirring under samtal som ett enda nummer används för hela företaget, oavsett de geografiska skillnaderna.

Den virtuella telefonsystem förlitar sig helt på internet och därmed ett enda misslyckande över internet kan isolera kommunikation och har också redundans problem. Om det inte finns några störningar i bredband skulle röstkvalitet lidande. Lokalt nummerportabilitet och mobil nummerportabilitet skulle ha en inverkan på systemet. Det skulle också vara problem relaterade till impedansmissanpassning och eko. Eftersom det är en Internet-ansluten enhet, är det utsatt för problem relaterade till dataintrång och det finns chanser att lösenordet skulle gå förlorade och hackare kan också ta dina paket data och dölja din datasäkerhet. Vidare stöder några av de systemen inte kryptering och ansikte säkerhet problem också.

Den viktigaste attraktiva inslag i virtuella telefonsystem är att det är automatiserat telefonsystem och inte kräver någon receptionist och tillhandahåller andra tjänster som inåt calling, vidarekoppling, vidarekoppling, samtal screening och fax till e-post. Eftersom allt görs automatiskt, finns det inget behov av en receptionist eller någon mänsklig arbetskraft för att hantera samtalen. Systemet är emellertid inte fria från brister. De tillhandahållna funktioner är tillräckligt bra men inte lika effektiv som en manuell. Det automatiska samtal systemet har risken för samtal fördröjning. Det finns chanser att en kund ringer till numret kan bli irriterad när han behöver kontakta endast en avdelning och det automatiska systemet kommer inte att ge omedelbara svar till den som ringer.

Internet är ett komplext nätverk och om det finns en förlust i signalen som ringer kanske inte kunna kontakta snart och anslutningsmöjligheterna kan gå vilse. Det är inte skalbar och en fullständig redo av infrastruktur behövs för uppgraderingar. Nödsamtal kan inte kopplas till en närliggande callcenter och det är inte lätt att hitta nätanvändarna geografiskt.