de olika stegen i ett VoIP-samtal

VoIP, i lekman sett är Internet telefon. Det är en programvara som gör det möjligt för användaren att använda Internet för att ringa folk och samtala för en mycket symbolisk kostnad (ibland gratis också). VoIP-telefoner utnyttjar paketförmedling funktionerna i Internet, vilket gör att många samtal att ockupera det utrymme som används av ett enda samtal i kretskopplade nät. Det utnyttjar även av begreppet datakompression vilket ytterligare minskar storleken på samtalet.

Själva samtalet som sker medför olika steg. Alla dessa steg kombineras tillsammans möjliggör en smidig VoIP samtal. Om båda parterna som samtalar har analoga telefoner kopplade till VoIP tjänsteleverantörens ATA (Analog Telephone Adapter), då telefonsamtal börjar med någon av parterna att plocka upp telefonen. Detta sänder en signal till ATA. ATA i gengäld sänder en kopplingston som svar på signalen. Detta för att säkerställa att Internet-anslutningen.

Vid uppringning önskat nummer är tonerna av den analoga telefonen omvandlas till digitala data från ATA och lagras temporärt. De uppgifter om telefonnumret skickas till VoIP tjänsteleverantörer samtal processor som kontrollerar antalet för ett giltigt format. Nästa steg är att kartlägga det telefonnummer där antalet omvandlas till en IP-adress. Enheterna på båda ändarna av samtalet är anslutna med den mjuka switch, och den part som har kallats mottar en signal på sin ATA instruerar den att ställa den anslutna numret att ringa.

En session har upprättats mellan datorn och den uppringda partens system, när den andra personen svarar. Båda systemen förväntar uppgifter från varandra och de måste använda samma protokoll för att kommunicera. De datapaket översätts av Atas på varje ände till analoga ljudsignaler, vilket båda parter äntligen få höra. Koppla samtalet sluter kretsen mellan VoIP-telefoner och Atas. En signal sänds sedan till den mjuka omkopplaren i ATA avslutande av sessionen.

Paketkoppling teknik i VoIP gör telefoner med förmågan att kommunicera hur datorer gör.