Fördelar med VoIP för små och medelstora företag

Voice over Internet Protocol (VoIP) är en ny teknik sektor som kan vara direkt lönsamt och kostnadseffektivt för små och medelstora företag (SMB). Dessa system använder telefoner som fungerar som vanligt till den anställde, men kan ändra analoga ljudet av en röst till digitala paket som skall sändas över internet. Dessa är sedan bytt tillbaka i den andra änden, antingen till en annan VoIP-telefon eller till en vanlig telefonlinje.

VoIP-leverantörer erbjuder två sätt för företagskunder att ansluta till nätverket. Den första är en analog telefon adapter (ATA). Detta ansluter till datorn och har en port för en vanlig telefon. Det kommer då att fungera som vanligt. Det finns också speciella IP-telefoner, som är de mest troliga kandidaterna för användning i små och medelstora företag. Dessa kommer att pluggas in i din Internet-anslutning och kommer sedan att arbeta precis som en vanlig telefon.

VoIP bär vissa fördelar för alla, billigare telefonsamtal är det viktigaste skälet för att ansluta sig till denna nya trend. Det är gratis att ringa ett Internet-telefon från en annan och både lokala och långväga telefonsamtal till vanliga siffror är mycket billigare än med en vanlig leverantör. För små och medelstora företag, är den här perfekt, särskilt om du har flera kontor, ännu bättre om de är i olika länder. Alla samtal kommer att vara gratis, så med VoIP i varje kontor kommer att spara enorma summor på kommunikation.

Ytterligare fördelar är många nödvändiga funktioner för företag som standard, såsom omstyrning, trepartssamtal, samtal väntar och nummerpresentation. Traditionella telebolagen betalt för dessa tjänster, men de är fria via VoIP-leverantörer. Den infrastruktur för att stödja VoIP är också i varje kontor, eftersom alla datorer redan är ansluten till Internet. Implementera det är enkelt och många företag tillhandahåller installation av VoIP telefonsystem. Köpa flera tillägg, eftersom många företag kommer att behöva, är billigare än med traditionell telefon leverantörer liksom, och tjänsten kan utökas till mobiler med lätthet.

Det finns vissa nackdelar med VoIP som för närvarande behandlas. Den första och kanske viktigaste är samtalskvalitet. Eftersom paketen sänds över internet och måste vara komprimerade och expanderas, är de ibland försvinner eller skadas, vilket leder till avbrutna ord och förvanska på vardera änden. Detta är åtgärdat genom kvalitetskontroll och noggrann övervakning, och allt snabbare internetuppkoppling innebär att detta kommer att bli ett mindre problem eftersom åren går. Det finns också något sätt att ringa ett nödsamtal från en VoIP-telefon ännu, men det är för närvarande behandlas av en mängd olika leverantörer. Det är viktigt för varje kontor för att behålla en vanlig telefonlinje för att undvika eventuella problem i detta avseende.

Slutligen, om strömmen eller internet-anslutningen går ut, kommer VoIP-telefoner fungerar inte. I en kontorsmiljö, skulle dock båda dessa situationer orsaka mest arbete att upphöra ändå, och som sådan kan inte vara så mycket av en fråga som för ett hem konsumenten.