7 sätt distansarbete skapar anställdas lojalitet

Oavsett om du är en arbetsgivare som vill spara pengar och bli mer miljövänlig eller medarbetare som hellre hoppa över pendla samtidigt undvika distraktioner på kontoret och arbete ut ur deras hus, det finns många anledningar att vända anställda i distansarbetare.

Här är en lista med 7 skäl till varför anställda vill jobba:

Ett. Mindre bilkörning – Utan pendla, kommer de anställda tillbringar mycket mindre tid att köra. Nu kan de ägna mer tid åt att arbeta eller göra andra aktiviteter som de tycker om.

2. Personligt och Business Car Behåll Value – Oavsett om dina anställda köra ett personligt eller ett företag bil, arbeta hemifrån innebär mindre miles på bilen och långsammare värdeavskrivning.

Tre. Lägre bilförsäkring – The miles kört varje år faktorer i personlig bil försäkringspremier. Ju mer du kör, desto fler chanser har du för en olycka, ju mer du betalar för försäkring. Likaså kör mindre motsvarar lägre premier.

4. Färre besök till Gas Pump – detta är självklart, men det är värt att påpeka ändå. Köra mindre = mindre gas behövs. Det är verkligen viktigt med kraftigt stigande bränslekostnader.

Fem. Minskade Bil Underhåll Kostnader – När en bil körs färre miles, kommer det att behöva färre oljebyten, fininställningar; rotationer däck, inköp däck och allmänna reparationer underhåll.

6. Inget dagis eller After School Care – Föräldrar kan undvika att skicka sina barn till dagis och fritidshem eftersom de kommer redan vara hemma.

7. Barnen är sjuka mindre – dagis är groddar fabriker. Stanna hemma minskar ett barns exponering för sjukdomar. När barnet blir sjukt, föräldrar missa arbete. När barnet blir sjukt, föräldrar blir sjuka.

Oavsett om det är att undvika den besvärliga pendla, vilket sparar pengar på en bil och de kostnader eller spara pengar på dagis, distansarbete är en anställd fördel att för få arbetsgivare erbjuder. Distansarbete kan direkt påverka behålla anställda och lojalitet eftersom de vill behålla denna förmån.

Personalomsättning är bra för företaget som chefer och personalavdelning kommer att förbruka färre resurser att anställa och utbilda. Denna fullt utbildad och erfaren personal kommer att vara mer kunnig och effektiv vilket leder till bättre arbetsprestation.