5 vanliga myter förknippade med voip-system

Medan antalet företag som använder VoIP telefon system fortsätter att växa stadigt, det finns fortfarande ett antal missuppfattningar om kvaliteten på VoIP. Dessa VoIP “myter” kan ibland förhindra eller fördröja företagen från att dra nytta av detta mycket effektivt och kostnadsbesparande teknik. Eftersom VoIP kan minska återkommande telefon kostnader med mer än 50 procent, är det viktigt att känna till fakta.

Nedan vi itu 5 vanliga myter förknippade med VoIP. Om du har ytterligare frågor tveka inte att lägga upp dem på vår blogg nedan och vi kommer att besvara dem för dig. Eller ring oss och vi kommer gärna att förse dig med all information du behöver.

VoIP myter
Ett. dålig ljudkvalitet
En vanlig missuppfattning är att VoIP ljudkvalitet är inte lika bra som för vanliga telefonsystem. Detta är helt enkelt inte sant! En modern, kvalitet VoIP telefon system använder toppmodern teknik och programvara för att säkerställa ett högkvalitativt ljud. Med VoIP dina telefonsamtal låter lika bra, om inte bättre, än att använda en vanlig telefon.

2. otillförlitliga tjänst
VoIP har fått ett dåligt rykte för att släppa anslutningar. Men med nuvarande VoIP-teknik är detta inte längre en källa till oro. I själva verket även i händelse av ett strömavbrott kan du ställa din VoIP-system för att dirigera samtal till en annan telefon, till exempel en mobiltelefon, så att du inte missar några viktiga telefonsamtal.

Tre. komplicerat att installera
En annan myt är att VoIP-system är komplicerade att installera. VoIP-system är inte mer komplicerat att installera än vanliga affärssystem och många VoIP-lösningar har möjlighet att konvertera ditt befintliga system till VoIP genom att bara lägga några bitar av utrustning. VoIP kan också använda din befintliga Internet-leverantör och anslutningar vilket gör installationen snabb och enkel.

4. VoIP är säkert inte
VoIP-leverantörer vidta nödvändiga försiktighetsåtgärder för att säkerställa att uppgifter som överförs genom sina telefonsystem är skyddad och säker. Brandväggar och annan teknik säkerhet spåra nätet att skilja mellan lagliga och olagliga anslutningar och blockera allt som inte ska komma igenom. Dessa åtgärder är ständigt uppdateras centralt så att du kan vara säker på din telefon system är säkra.

Fem. Du kan inte ringa 9-1-1 med VoIP
Det finns en utbredd myt att man inte kan ringa nödsamtal med en VoIP-telefon eftersom telefonen systemet inte är förknippad med en specifik adress. FCC har vidtagit nödvändiga åtgärder för att se till att VoIP-system kan ringa nödsamtal. En VoIP-telefon system riktnumret måste vara förenligt med läget för ett företag. Därför kan du vara säker på att om en nödsituation händelse inträffar, kommer din 9-1-1 samtalet går vidare till rätt personer.

Låt inte gammal eller felaktig information om VoIP hindra dig från att dra nytta av denna teknik flexibilitet, avancerade standardfunktioner, och betydande kostnadsbesparingar.

Har du en fråga om VoIP?
Posta det här och en av våra experter kommer gärna att svara.

Eller att lära sig mer om VoIP-telefon, klicka här, eller kontakta oss.

Fråga om vår gratis demonstration så att du kan se fördelarna för dig själv!