förstå grunderna i gps

GPS (Global Positioning System) har varit fullt fungerande i nästan två decennier. GPS består av 27 satelliter placerade i en medelhög omloppsbana. En satellit anses vara medelhög omloppsbana när det är 35.000 kilometer ovanför jordens yta, ca 22.000 km. Den första experimentella satelliten lanserades 1972. Det var inte förrän 1995, 23 år efter lanseringen av den första experimentella satelliten, som GPS tråkmånsfrukt som en fullt funktion satellitövervakningssystemet. Även då systemet var begränsat till militär-och flygindustrin användning.

När GPS var fullt funktionell både de militära och civila konsekvenser blev snabbt erkänd. År 1996, då president, Bill Clinton, öppnade systemet för civil användning samt militära användningsområden. På grund av begränsningar tidiga civila GPS var inte mycket tillförlitliga och så dess utbredd användning hade varit starkt begränsad. Under 1998 och 2004 extra civila signaler sattes till GPS. Nettot påverkas av det tillsatta civila signaler var att kvaliteten och riktigheten i de uppgifter som höjdes till en nivå som civila GPS har nu blivit en säljbar produkt och service. Sedan 2004 GPS som en marknad teknik har insett en boom i efterfrågan med något slut i den potentiella tillväxten i området.

hur GPS-tekniken fungerar

De 27 satelliterna som kollektivt kallas Global Positioning System har flyg mönster som gör fyra satelliter tillgängliga för en GPS-mottagare när som helst var som helst i världen. En GPS-mottagare måste kunna kontakta och kommunicera med ett minimum av 4 satelliter för att kunna beräkna minimalt kvalificerade lokaliseringsuppgifter. Ju större antal satelliter en GPS-mottagare kan kontakta desto bättre kommer att kunna räkna ut en plats.

För att triangulera en geografisk position en GPS-mottagare beräknar tiden det tar för signalen från GPS-satellit för att nå GPS-mottagaren. Från dessa data GPS-enheten är i stånd att beräkna avståndet till varje satellit. Tidsavståndet information används sedan av kartprogrammet på GPS-mottagare att bestämma en exakt position på jorden.

Satellite signaldegradering från båda gjorda naturliga och av människan hinder kan påverka hur exakt en GPS-enhet är. Det är därför GPS-enheter kommer att försöka kontakta så många GPS-satelliter som möjligt. Ju fler satelliter GPS-enheten kan kontakta mer exakt placering.

Användning av GPS

Syftet med GPS-teknik har inte förändrats mycket under de senaste 30 åren. Dess främsta syfte är fortfarande att så exakt som möjligt peka ut en plats någonstans på jorden. Hur GPS-teknik används har inte riktigt förändrats heller. Det används för två primära funktioner spårning och navigering.

Tillväxten i GPS-tekniken har inte kommit på grund av förändringar i användning, men på grund av en ökning av signalkvalitet, minskning av kostnader för komponenter för en GPS-enhet, ökad kvalitet och förfining av kartprogram, sammanförande av GPS-enheter med andra tjänster, och mer sofistikerad marknadsföring till ett bredare segment av befolkningen.

Idag GPS-enheter stora och små kan hittas i flygplan, bilar, knutna till motorcyklar, har i mobiltelefoner, handdatorer och dolda i frakten för att skydda från theft.The krympning av GPS storlekar enhetskomponent aktiverat användningen av GPS som endast begränsas av din fantasi.