gps – vad är det

Global Positioning System, eller GPS för korta är världens första satellit radio-navigationssystemet. Det utvecklades av USA: s försvarsdepartement under namnet NAVSTAR eller Navigation Satellite Timing and Ranging. Forskning om timing och navigering av en satellit arrangemang började på 1960-talet med den första fungerande GPS-satelliten lanserades 1978. Men det var inte förrän April 27, 1995 som det blev fullt operativ. Ursprungligen var de används främst för trupp navigering och positionering och för artillerield. På 1980-talet den amerikanska regeringen genom exekutiva dekret godkänt dess användning av civilbefolkningen.

GPS-systemet består av tre huvuddelar, satelliter, markstationer övervakning och GPS-mottagare. För närvarande finns 24 satelliter som kretsar runt jorden i 6 banor. Varje satellit cirklar runt jorden två gånger per dag reser vid ungefär 7000 miles per timme. Vid sin högsta punkt de omloppsbana cirka 12.600 miles ovanför jordens yta. Vid denna höjd signalerna från varje satellit kan plockas upp över en stor yta av jordens yta. Detta är viktigt eftersom det ger minst fyra signaler som kan tas emot av din GPS-mottagare. Ju fler signaler som används för att sällade din plats desto mer exakt din rapporterade plats kommer att bli. Arbeta med satelliterna är fem mätstationer placerade på jorden. Fyra av dessa stationer är obemannade och den femte är en bemannad huvudstation som ligger i Colorado Springs, Colorado. De fyra obemannade stationerna får ständigt positionsdata från satelliterna och skickar det vidare till huvudstationen. Den information som inkommit till huvudstationen används för att korrigera positionen av SAT kakel och sedan skickar den korrigerade informationen tillbaka till satelliterna. Allt detta sker så att det tredje elementet din GPS-enhet tar emot exakta data från satelliterna den tar emot signaler från vid en viss tidpunkt. Din GPS-enhet tar sedan denna information och rapporter till dig av signal-och skärminformation din exakta position.

De signaler som skickas från GPS satellitsystemet är låg effekt radiosignaler. De är “fri sikt” signaler som dina signaler mobiltelefon. Detta innebär att de passerar genom moln, glas och plast, men inte genom fasta föremål, såsom byggnader, i källare, grottor, etc. Väderförhållanden påverkar också GPS-signaler, men inte tillräckligt för att påverka kvaliteten på den signal som din GPS-enheten tar emot. Eftersom GPS-satelliterna cykel jorden, kan deras signaler plockas upp och användas var som helst på jorden. Inga avgifter eller kostnader installation krävs för att använda GPS-satellitsystemet.

Din GPS-enhet fungerar genom att beräkna den tid det tar att ta emot en signal från var och en av minst tre satelliter jämföra att den redovisade placeringen av varje uppgiftslämnare satelliter och sedan genom triangulering tekniker identifierar sin och din exakta position i det ögonblicket.

Det är möjligt genom att ta emot signaler från bara tre satelliter för att ge din position med latitud och longitud samt att rapportera eller spåra rörelse. Men när GPS-enheten kan ta emot signaler från minst fyra satelliter den kan beräkna din position i 3D. Det är, det kan rapportera din position med Latitude, en longitud och höjd. Med denna information som din enhet ska kunna redovisa inte bara position och rörelse, men det kan rapportera din hastighet, resa distans, avstånd till en destination, och mer.

Noggrannheten på GPS-enheten beror på dess förmåga att snabbt ta emot och hålla fast eller låsa på, en GPS-satellit signal. Förmågan att upprätthålla ett starkt lås på denna signal medan GPS-enheten är i tät skog eller stadsmiljö med höga byggnader och hur det hanterar väder faktorer såsom snö och åskväder beror på vilka funktioner som designats in i din enhet. Allmänhet billigare enheter kommer att ha noggrannhet s medelvärdesbildning mellan 30 till 40 fot. Nyare mer kostnader GPS-enheter pickup mer satellitsignal, behålla dem längre och öka noggrannhet ned till bara några meter.