lära om VoIP-lösningar – top frågor och svar

Teknik ökar dagligen och massor av konsumenter inför nya utmaningar om att lära sig nya former för kommunikation med hjälp datorns hårdvara eller mjukvara. Förändringarna i vår värld väcker många frågor, och dessa vanliga frågor och svar fokusera på ett växande område av kommunikation, IP-telefoni eller Voice over Internet Protocol. Dessa frågor som folk ofta frågar hörs överallt dessa dagar, men våra svar kommer att hjälpa till att förklara mycket om denna nya fas av att hålla kontakten med andra.

Vad exakt är IP-telefoni?

IP-telefoni är en term som hänvisar till VOIP tekniken eller Voice over Internet Protocol. Det är i huvudsak dirigering av röstsamtal över ett nätverk, såsom Internet, eller någon IP-baserat gränssnitt. IP-telefoni, Internet-telefoni, Voice over Internet Protocol, VoIP, bredband telefoni, bredband telefon, och Voice over Broadband är alla termer som relativt hänvisar till detta på samma sätt. Om någon nämner någon av dessa termer, de hänvisar sannolikt till begreppet IP-telefoni. Det är en växande del av kommunikation, också, och många människor börjar använda det i sina hem för att hjälpa till med deras kommunikation aspekter.

Var har IP-telefoni ifrån?

IP-telefoni är en kommersiell utveckling av 1973 projektet “Network Voice Protocol”. Network Voice Protocol var ett datornätverk projekt som användes för att transportera mänskligt tal mönster över kommunikationsnät. Det utvecklades av Internet forskare Danny Cohen av Information Sciences Institute och skapades för att visa att det var möjligt att utveckla en genomförbar plan för tvåvägs röstkommunikation över ett digitalt nätverk. Nätverket Voice Protocol projektet används för att skicka tal mellan platser på Advanced Research Projects Agency Network eller ARPANET. ARPANET är en Förenta staternas Department of Defense som syftar till att åstadkomma ett globalt nätverk. Det blev också en anfader till internet.

Är inte en VOIP användare “handbojor” till en internetuppkoppling om de vill använda telefonen?

Visst en nackdel med VOIP-system är dess beroende av internetuppkoppling. Detta beroende på en helt separat tjänst kan göra med hjälp av VoIP-telefoni utrustning verkar vara ganska komplicerat, ibland. Kvaliteten på anslutningen via VOIP-system är också mycket beroende på kvaliteten på internetuppkopplingen, utlåning till ett distinkt förhållande mellan internetuppkoppling och telefon anslutning som många användare beklagar. VOIP-system kan dock använda vanlig telefon anslutningar för anslutning och kan använda andra affärssystem årskurs nätverk som en T1-anslutning i vissa fall. Många företag tillhandahåller, i själva verket bara koppla systemet till en T1-anslutning för att möjliggöra permanent anslutning till deras nätverk.

Hur tillförlitliga är IP-telefoni, egentligen?

Som vanliga fasta telefoner är anslutna till telefon telebolag linjer, kan de faktiskt hållas igång i händelse av strömavbrott eller andra händelser som kan avbryta tjänsten. De flesta hushåll VOIP bredbandstjänster, dock förlita sig på en modemanslutning eller andra drivna tjänster att göra telefonen arbete. I dessa fall kan en VOIP telefon är inte den mest tillförlitliga service du kan få. Å andra sidan, det finns många alternativ du kan vidta för att skapa en mer tillförlitlig service för din telefon så att den inte kommer att avbrytas av strömavbrott eller andra frågor.

Vad är några större VOIP eller IP leverantörer telefoni?

Det finns många leverantörer som hoppar ombord på VOIP tåget. Kommersiella använda VoIP leverantörer inkluderar Broadvoice, Primus Canada, AT & T CallVantage, Skype, SunRocket, Lingo, VoicePulse, VOIP.com, Vonage, och även Yahoo Messenger. Många av dessa tjänster har också en telefon paket för hemanvändare som gör samma bra service att ske inom en hemmiljö för Voice over Internet Protocol-telefoni.