voip fax – har du hört talas om det

VOIP fax är en av de många funktionerna i Voice over Internet Protocol som för närvarande är under utveckling. Det har inte riktigt varit att få sin del av rampljuset som av ännu eftersom det finns massor av problem som fortfarande behöver åtgärdas, men det är inte lika problematiskt som de andra VOIP predikament såsom kontinuerlig drift under strömavbrott. En viktig orsak till svårigheten är skillnaden i röst och data fax.

Röstdata är ljudsamplingar som överförs från en dator till en annan i realtid, där två personer gör konversationen. Det finns datakomprimering, paketering och redundans inblandade. Det finns andra också andra processer som behandlar förlust av data, fylla upp bristerna så för ljud som skall överföras. Faxdata, å andra sidan, är dataöverföringen som kan bli försenad, men måste se till att det inte finns några fel i dataöverföringen eller annars hela data helt förlorat.

Försök att lösa detta problem har gjorts, men dessa lösningar har inte varit ganska effektiva. Metoder som gör VOIP överföringshastighet långsammare eller använda speciella codecs eller ändra Voice over Internet Protocol inställningarna fungerar ibland men inte hela tiden. Vissa föreslår att skicka faxmeddelanden via e-post med fax, vilka framsteg den till en riktig fax, medan andra tillämpar ändringarna faxinställning. Det är alla försök och misstag för tillfället. Det är därför de flesta VOIP tjänsteleverantörer inte erbjuder VOIP fax alternativet ännu till sina konsumenter. Det verkar som om vi bara får vänta och se vad som händer.