4 saker du behöver veta innan du byter till VoIP-tjänster

VoIP-tjänst för att ringa och ta emot telefonsamtal är förmodligen det mest kostnadseffektiva sättet att kommunicera, och visar telebolagen att deras “kassako” för hemtelefon tjänst kan komma till ett slut vid horisonten. Ändå är VoIP-tjänsten inte för alla, och här är några saker som du behöver för att kontrollera och må bra om innan du överväga att byta till VoIP-tjänsten.

Ett. din high-speed internet är kritisk.

Nästan alla VoIP-tjänst som du väljer inte kommer att inkludera höghastighetsinternet tjänsten. VoIP-operatör förutsätter att du redan har det, och skulle ha det om du valt att implementera VOIP eller inte, vilket är förmodligen sant i de flesta fall.

Men vad VOIP-tjänsteleverantör inte säga är att din höghastighetsanslutning till Internet-anslutning måste vara snabb, stabil och pålitlig. Beroende på var du är och vad höghastighetsinternet leverantör du har valt, kan detta inte vara en självklarhet. VoIP leverantör har noll kontroll över detta – om du har en usel internetuppkoppling, kommer VOIP vara usel, är det ett ett-till-ett-förhållande.

Det finns olika online webbplatser som tillåter dig att göra en speed test på din anslutning så att du kan få en känsla för hur snabbt det är. Problemet är att dessa tester inte berätta hela historien – det kanske varit snabb i det ögonblick du gjorde testet, men är långsammare än melass en timme senare. Märker du att det stannar när du använder det eller har betydande tidsfördröjningar? Detta kan vara ett tecken på att VOIP inte kommer att fungera bra på det.

Dessutom använder personer i ditt hushåll också datorn när du skulle tala på din VoIP-telefon? Om så är fallet, kan din anslutning inte kan hantera båda anslutningar samtidigt. Vanligtvis är detta mer av ett problem för DSL än för kabel, men det kan vara ett problem med en kabelanslutning också.

Är det enda alternativet en satellit höghastighetsanslutning till Internet-anslutning? Glöm det. Du kommer inte att vara nöjd med resultatet av VoIP-tjänsten på en satellit-anslutning.

2. När din höghastighetsanslutning till Internet-anslutning går ut, så gör din telefon

Trots att de har över-ut oss i åratal, måste du ge kredit telefonbolaget, eftersom när du plockar upp telefonen, du nästan alltid kan höra lugnande ljudet av en kopplingston, redo att göra ditt samtal.

Med en VoIP-telefon, är du beroende på din Internet-anslutning för att ringa och ta emot telefonsamtal. Om din höghastighetståg går ner, då din förmåga att använda din VoIP-telefon går också ner tills tjänsten internet kommer tillbaka upp. Detta går igen tillbaka till tillförlitligheten i din höghastighetsanslutning till Internet och leverantör.

Tre. Vara säker 911 stöds

Alla VoIP-leverantörer ska vara uppsatt så att de stöder 911 (eller E-911) tjänster i nödfall. Du ser, med en traditionell telefonlinje, om du ringer 911, kan de berätta var du ringer från. Men samma förmåga inte finns med en VoIP-telefon, så måste du registrera din VoIP-telefon med tjänsten så att om du ringer 911 från din VoIP-telefon, kommer räddningspersonal vet var du ska gå.

4. Vara redo att spara pengar och har en enorm flexibilitet.

Det råder ingen tvekan om det, är VoIP-tjänsten betydligt billigare än traditionella telefoner från telebolaget. Utan extra kostnad får du vanligtvis de funktioner du skulle betala telefonbolag extra för, som nummerpresentation, samtal väntar, röstbrevlåda, och samtalsblockering. Du också normalt få obegränsad eller hög användning lokala och långväga ringer hela landet utan extra kostnad med VOIP.

Om du reser, kan du ta din VoIP-telefon med dig. Om du reser för att besöka dina vänner i Denver eller kusin i New York, bara att koppla din VoIP-telefon till sin höghastighetsanslutning modem och du kan fortsätta att ringa och ta emot samtal precis som om du var hemma med din samma telefonnummer. Om du är i ett hotell i Chicago, återigen ansluta din VoIP-telefon till höghastighetsanslutning på ditt hotellrum, och du ringa och ta emot telefonsamtal som om du var hemma.