hur voip revolutionerar affärskommunikation

Voice over Internet Protocol (VoIP) tjänster som används i dag lämna det gamla generiska telefon stående i Tävlingen om herraväldet. Året är 2008 och räknar. Den första kommunikationsenhet uppfanns redan på 1857. 151 år senare, har världen avancerat till en enorm teknisk hävstång på storhet, men vissa fortfarande kämpar med dyra och höga underhållskostnader i samband med den generiska telefon.

Ett hushåll kan ses som en lite annorlunda kontor i termer av efterfrågan, som en familj använder en telefonlinje och att linjen endast används några gånger per dag. Kontor är inte så lycklig. Detta är särskilt påfrestande för företag, stora eller små när funktionalitet, prestanda, kostnad och tillförlitlighet är berörda. Ett kontor med säg tio telefonlinjer som är i bruk 90% av kontorstid kan bygga upp en mycket hög kostnad räkningen för det bolag som betalar för kostnaderna. Och underhåll och skador av kablar påverkar tillförlitlighet och funktionalitet. Så nu att världen lever i 21-talet och allt går framåt på bryta nacken hastighet, vad kan ett företag och VoIP göra för att undvika det oundvikliga konkursen i händerna på sin telefonräkning?

Det finns en lösning tillgänglig och det kommer inte att bryta ett företags budget. Bra teknik kommer vanligtvis med en rejäl pris men tillhandahåller telekommunikationstjänster har svar för företag i form av Voice over Internet Protocol (VoIP). Detta är helt enkelt det överlåtande av telefoni signaler digitalt ljud, med hjälp av datakomprimering för att överföra digitalt ljud i ett datapaket over Internet Protocol. Enkelt, konverterar VoIP en röst till ett medium som kan överföras via en Internet-linje.

VoIP har många funktioner som gynnar företag och hem likadana men med den stora mängd telefonlinjer, anknytningar och anslutningar för att hantera, har företagen varit åtnjutande kraftigt. Istället för den vanliga växel och hundratals rader, VoIP-tjänster bidra till att minska dessa problem som VoIP kan överföra mer än ett samtal över samma anslutning och telefonlinje. Den enda raden i ett VoIP-system möjliggör även kontor för att lägga till eller dra ifrån linjer på vilja och med sådan lätthet att inga tekniker måste föras in för att lösa problemet. Dock bör en abonnent behöver något underhåll, kostnader för VoIP är gratis.

En annan anledning VoIP telefoni har extremt låga kostnader är att VoIP till VoIP-samtal är gratis. Så samtal till andra firmafester, institutioner och individer utan kostnad. Det finns telefoner som finns som är portabla, ger företagen möjlighet att ringa gratis samtal till anställda som är borta från kontoret eller vice versa och samtal från en VoIP-telefon till en vanlig telefon har reducerade skattesatser. Så VoIP-tjänsten följer bokstavligen dig vart du än går.

VoIP-telefoner och tjänster kan du göra justeringar och konfigurera dem i realtid med hjälp av internet. Extensions är kontrollerbar och detaljerade online-fakturering och kostar rapporten finns tillgänglig för prenumeranter. Plus uppdateringar av programvara och teknik är tillgängliga utan att behöva betala en stor summa pengar. Inclarity har också en 24 timmar om dygnet, 365 dagar om året teknisk och kundsupport som kommer utan kostnad.

Så istället för att hantera irriterande telefonlinjer, ett igensatt växel skyhöga räkningar och avgifter underhåll, har företag som använder VoIP njutit av låg-kostnaderna för en kommunikation som är portabel, skalbar, uppdateringsbara och enkel att använda, kräver endast en telefonlinje. Fördelarna med att använda ett VoIP-system i ditt företag eller hem är så många att Internet Protocol kommer att revolutionera ditt hem och företag.