VoIP PBX lösningar njuta av fördelarna med Unified Communication

Den senaste avancemang inom telefoni genren är VoIP PBX lösningar. De snabba lösningar hjälper företagskunder att tillgodose deras kommunikationsbehov på ett mer heltäckande och kostnadseffektivt sätt. Den röst över IP PBX lösningar har förmåga att sända data, bild, video och röst över en “enhetlig” IP-nätverk. Detta sätt att hantera en kommunikationsinfrastruktur säkerställer att organisationer kan hantera sina kunder från olika delar av världen, ganska effektivt. Som av nu, är denna lösning blir populär bland olika företag såsom kontaktcenter, mediehus och multinationella företag liksom. Dessutom verksamheten med flera kontor utspridda i olika platser-i ett land eller utanför, är också utnyttjar fördelarna med densamma.

Med sina två inneboende fördelar kostnad och utmärkt ljudkvalitet, är företagsanvändare övergå till VoIP PBX lösningar från befintliga PSTN-tjänster för att underlätta deras röstkommunikation. En ökning av avkastningen på investeringar eller ROI är naturligt att denna trend. Viktigt med IP PBX lösningar, kan företag och företagens hus håller även sina vanliga PSTN telefonnummer arbetar. Dessa avancerade lösningar ansluta affärer medarbetarna med varandra, oberoende av deras fysiska platser.

En IP-PBX eller Internet Protocol Private Branch Exchange hjälper företag att hantera sina telefonlinjer mer effektivt. Företagsanvändare kan dela, lägga till och förlänga telefonlinjer i de befintliga IP PBX system. Dessa lösningar fungerar som en inkörsport till både röst-och datanätverk.

Denna paketförmedlande teknik inkluderar “enhetligt” kommunikation funktioner såsom skalbarhet och robusthet, vilket någon organisationen strävar efter. Dessutom är dessa avancerade lösningar kan koppla samtal till traditionella PSTN-linjer med hjälp av valfria gateways. Därför kan användarna enkelt växla samtal mellan VoIP och en traditionell telefonlinje – precis som alla andra konventionella PBX-system.

Att njuta av kommunikation över IP PBX VoIP-system, kräver en organisation en eller flera SIP-telefoner och en IP PBX server. VoIP Gateway är frivilligt, eftersom det bidrar till att ansluta till befintliga PSTN-linjer. Dessutom har IP PBX-systemet också en katalog över alla telefoner / användare och deras motsvarande SIP-adress.

Sammanfattningsvis kan det sägas att investera i VoIP PBX-lösningar hjälper företag och företagens hus för att ge betydande besparingar i förvaltningen underhåll. Inte bara detta, kan företagsenheter njuta av varierade funktioner såsom bättre telefon användbarhet, varm arbetsbord och roaming, runt tjänsten dygnet kunden och skalbarhet. Huvudsakligen är de flesta av de funktioner som utförs av det användarvänliga Windows GUI gränssnitt.