gps

Global Positioning System – GPS är ett satellitbaserat system som inrättats och drivs av US Dept of Defense, ursprungligen för militären, men det finns nu tusentals civila användare över hela världen – och du kan bli en av dem! Och få detta: Det är en kostnadsfri tjänst!

Det finns minst 24 satelliter i GPS-systemet, som inrättats på ett sådant sätt att vid nästan var som helst på jorden, åtminstone 4 är “i området”. Mycket enkelt uttryckt, satelliterna avger låg effekt radiosignaler som plockas upp av din GPS “mottagare” som sedan kan ge din plats, hastighet, tid, riktning om att flytta, avstånd till destinationen, fungerar etc. GPS varje dag, överallt i världen, 24 timmar om dygnet, i alla väder. Det är extremt noggrann.

GPS används av flygplan, båtar, flottor lastbilstransporter, vandrare, cyklister och vanliga människor som mig att köra in bilar – perfekt för mannen som inte kan be riktningar! Det används av lantmätare, entreprenörer, idrottsmän, jordbrukare, även om djurrättsaktivister i spårning av utrotningshotade arter! Fler och fler tekniker utvecklar sätt att använda GPS, vilket gör den till en av de viktigaste uppfinningarna i vår tid.

Medan vissa fordon kommer med inbyggd GPS, det finns flera tillverkare (bästa val inkluderar Magellan, TomTom, Garmin, Cobra) av bärbara GPS-enheter, var och en erbjuder flera modeller med olika funktioner, beroende på dina behov och syften. Du kan leta efter: pekskärm, zoom, färg navigering, trafikinformation i realtid, röstkommandon, eller MP3-musikuppspelning! Det är en ganska dramatisk prisklass, från runt $ 200 till $ 700, så kolla in flera innan du köper!