företag voip

Enterprise voip gör inbrytningar bland företag som klamrar sig sina kretskopplade nät för rösttelefoni. Drag av Enterprise IP röst är att ha ett enda nätverk för att betjäna alla former av kommunikation. Enterprise VoIP introducerar effektivitetsvinster i nätverket, och möjliggör tätare integration. Visst från utbudssidan, kan vi se att Enterprise IP röst tar fart. Enterprise IP röst är fortfarande i ett tidigt skede av adoption, men börjar flytta in i mainstream.

Medvetenheten om Enterprise VoIP är att vinna över företag för dess användarvänlighet / hanterbarhet, flexibilitet och driftskostnader. Användarvänlighet och hanterbarhet få höga betyg eftersom Enterprise IP röst utrustning övervinner besväret att utföra vardagliga telekom arbetsuppgifter. Till exempel, för att ändra en användares var i byggnaden i en TDM värld samtidigt som användarens aktuella förlängning skulle fysiska förändringar måste göras till nätverket. För företag som inte har kvalificerad personal, måste de betala för en tjänst samtal. I ett Enterprise IP värld, är användaridentitet kopplad till telefonens MAC-adress, och inte till en viss port, så att användare kan helt enkelt packa sin bordstelefon, anslut den till LAN-porten på nya skrivbordet, och vara igång. Bekvämligheten med Enterprise VoIP är ett stort försäljningsargument.

Andra förare propelling Enterprise VoIP inkluderar skalbarhet och önskan att konsolidera röst-och datanätverk. Implementera flera stora nätverk är dyrt, och komplexiteten ökar när antalet nätverk och webbplatser växer. Stora organisationer söker nätverk konvergens, och Enterprise VoIP är sättet att komma dit.

Konsumenternas antagandet av VoIP-tjänster kan också spilla över till företaget VoIP världen, vilket var fallet med trådlösa nätverk.
När människor får användas till avancerade funktioner som finns i hemmet – till exempel, visuell röstbrevlåda – de kan hamna puffa för
Samma kapacitet på jobbet. För företag som distribuerar röst Enterprise IP, fördelarna uppväger hindren. Den initiala kostnaden för att driftsätta Enterprise VoIP-teknik är kapitalkostnader. Det finns också några tekniska
hinder att anta Enterprise VoIP även på lång sikt, är framtiden för Enterprise VoIP garanteras.