Vad är WAAS

Tekniken bakom GPS-system kan vara komplicerat. Däremot kan en lite forskning kring vad de olika systemen är och hur de fungerar gör att välja rätt GPS-systemet ett enklare beslut. Om du har tittat på att köpa en GPS eller ägt en GPS-system innan så har du förmodligen har sett termen WAAS antingen på förpackningen eller i annonser för GPS-system.

WAAS står för Wide Area Augmentation System. WAAS är en invecklad GPS-teknik, som har utvecklats för att tillhandahålla platser som är mer exakta. Detta görs via GPS-signalen korrigeringar uppnås genom ett nätverk av markstationer och satelliter. Stationerna och satelliterna arbetar tillsammans för att skapa tomter på kartan så GPS-system kan enkelt göra denna information tillgänglig för de konsumenter som använder dessa produkter.

WAAS är fortfarande under utveckling genom gemensamma ansträngningar av FAA (Federal Aviation Administration) och DOT (Department of Transportation). Anledningen DOT och FAA utvecklar WAAS är faktiskt att göra flyg platser mer exakt. WAAS fungerar tillsammans med GPS eftersom GPS inte närvarande uppfyller navigering kraven i FAA på egen hand.

Vid denna tid, är WAAS fem gånger mer exakt än den genomsnittliga GPS system teknik. I själva verket kan en GPS-mottagare med WAAS kapacitet upprätthålla en noggrannhet på tre meter eller mindre än 90% av tiden. Naturligtvis är den bästa funktionen i WAAS att den är inbyggd i vissa GPS-system. Detta innebär att det finns inga extra avgifter och du behöver inte beställa ytterligare mottagare eller annan utrustning för WAAS att fungera korrekt. Dessutom, beroende på vilken typ av GPS-enhet som du äger, kanske du kan uppgradera din GPS-system för att börja använda WAAS kapacitet om den inte gör det redan.

GPS ensamt står inför problem såsom jonosfäriska störningar, precision timing och fel omloppsbana för de använda satelliterna. Men när de används tillsammans med WAAS, dessa tre huvudproblem, samt mindre fel i GPS-systemet korrigeras. WAAS är också i stånd att tillhandahålla information om GPS-satelliten själv så det är aldrig en fråga om huruvida satelliten fungerar till sin största potential eller inte.

Det finns omkring 25 olika markstationer som WAAS använder som referens i USA ensamt. GPS-satelliten uppgifter kommuniceras till dessa markstationer så informationen kan övervakas. Då informationen sammanställs och skickas till två master stationer (en på östkusten och en på västkusten), vilket korrigera eventuella fel i GPS-informationen.

Korrigeringar görs baserat på bana satelliten, klockdrift, och förseningar i signalen som orsakas av jonosfären och atmosfären av jorden. Efter det att korrigeringar gjorts, sänder huvudstationen denna information till en geostationär satellit (en av två), som är belägna i ett stationärt läge över ekvatorn. Eftersom informationen är GPS-kompatibel (signalen strukturen är densamma) en GPS-mottagare med WAAS kan läsa signalen från satelliten.

För närvarande kan endast folk i Nordamerika använda WAAS-teknik. GPS kan användas i Sydamerika. Dock kommer WAAS fungerar inte att korrigera fel avseende riktighet. Detta eftersom WAAS-aktiverade GPS-mottagare inte kan ta emot signaler på grund av det faktum att Sydamerika inte har några markstationer. WAAS tekniken ständigt finslipas och förbättras dock, så i tid det kan bli tillgängliga över hela världen.

För nu är det bäst att använda WAAS-aktiverade GPS-system i öppet land eller till sjöss. Eftersom de stationära satelliterna är vid ekvatorn, kan det vara svårt att ta emot sändningen, om du inte är nära ekvatorn eller om signalen blockeras av berg, träd eller andra naturliga och konstgjorda föremål som kommer i vägen.

Medan WAAS-tekniken är inte perfekt, det är mycket bättre än vad som för närvarande är tillgängliga. Eftersom systemet förbättras, kommer noggrannheten förbättras, vilket gör WAAS ett av de ledande tekniska system för GPS-mottagare. Du kan ta reda på om ett GPS-system är WAAS kompatibla genom att titta på förpackningen eller söka på nätet. Några exempel på WAAS-aktiverade GPS-enheter inkluderar:

Garmin GPS 18 st deluxe
Garmin nüvi 660 automatisk GPS-enhet
Garmin eTrex legend handhållen GPS-enhet
Garmin StreetPilot C530