IP-telefoni (IP-telefonsystem) – vad kan det göra för ditt företag

Ny teknik såsom IP-telefoni inte bara ersätter tidigare men tillåter mycket större funktionalitet, ökad produktivitet, förbättrad kundservice och lägre kostnader än tidigare tekniker. Här är några idéer för dig att fundera.

Förbättrad kontaktcenter (callcenter) lyhördhet för kundernas behov. Sänkta kostnader genom IP-telefoni gör det ekonomiskt att använda flera callcenter för tidszon täckning, lägre arbetskostnader marknaden, och även utomlands callcenter för små och medelstora företag.

Jag vet att omnämnandet av utländska (i förhållande till USA) arbetsmarknaden kanske inte är vad vissa människor vill höra, men verkligheten är att stora företag har använt utländska arbetskraft för call centers, tillverkning och tekniska färdigheter för årtionden. Nu, som en gång var bara ekonomiskt för stora företag är också ekonomiskt för små och medelstora företag. IP-telefoni nivåer spelplanen för företagens konkurrenskraft.

“Contact center” är att ersätta termen för vad som brukade vara “call center.” Varför? Är det verkligen necesary att ändra terminologin? Naturligtvis tror jag att svaret entydigt “ja” eller jag inte skulle nämna det. Ett Call Center var passande namnet eftersom allt man gjorde var att ta telefonsamtal.

Nu ett Contact Center med hjälp av IP-telefoni kan ta telefonsamtal, fax, e-post, webb text chat, webb röstsamtal, och även webb-videosamtal, allt på samma gång, i samma köer för de agenter contact center. Är inte poängen med “kundtjänst” för att göra det enkelt för kunden att kontakta dig? Vad är bättre än att låta kunden välja medel för kontakt? Nu är det möjligt och prisvärd.

Återställning och strömavbrott backup för kontinuitet. Redundanta telefonsystem med automatisk failover över spridda platser är nu ekonomiskt. Med traditionell teknik telefonsystem det brukade kosta 70% – 100% av det ursprungliga systemet kostnaden för att få redundanta system. Dessutom var nätoperatörstjänster att få det att hända också kostsamt.

Nu är det möjligt att få redundanta system för bara 10% – 30% av det ursprungliga systemet kostnaden. Dessutom, de nätoperatörstjänster är också billigare än tidigare. Kontinuitetsplanering är precis som alla andra “försäkring” du får för ditt företag. Alla försäkringar är en avvägning mellan kostnaderna för försäkringen och täckning nivå du få.

Vid något tillfälle betalar för mycket inte skörda inte tillräckligt extra fördel att motivera den extra kostnaden. Å andra sidan, inte betalar för lite och inte få meningsfull täckning inte vettigt heller. Med kostnaderna för att erhålla kontinuitet i verksamheten så dramatiskt lägre än tidigare, kan det vara meningsfullt att göra det till en del av din totala försäkring och riskhantering för ditt företag.

Använda en kabeldragning infrastruktur för att transportera både data och röst trafik i stället för separata kablage infrastruktur för varje. Detta kan få betydande kostnadsbesparingar speciellt om du flyttar ditt kontor eller inrätta ett nytt kontor. I båda dessa situationer du kommer att ha en betydande kostnadsbesparingar genom att endast behöva installera nätverkskablar och inte behöva installera ett separat kabelsystem för telefonsystemet.

Förenklat system administration via ett GUI (grafiskt användargränssnitt). Du kan göra ändringar i ditt system som tidigare krävde din leverantör telefonutrustning att göra ändringarna. Därför kan du avsevärt minska dina underhållskostnader.

Lättare drag av telefonapparater. När du flyttar från en plats i din byggnad till en annan, det tidigare krävdes omprogrammering av telefonväxel och fysiskt ändra några kablar i “telefon garderoben.” Med IP-telefoni som du packar upp ditt skrivbord leveranser och växter, greppa du också din telefon . I din nya plats, sätter du helt enkelt telefonen till Ethernet-anslutningen i väggen och sedan ansluta datorn till ett uttag i telefonen som fungerar som en förbikoppling för dina data. Alla dina personliga inställningar flytta med dig. Kostnader för drag minskas dramatiskt.

Programuppgraderingar är mycket enklare och kan utföras av dig istället för att betala säljaren telefonutrustning att göra dem.

Det finns många fler fördelar med IP-telefoni. Denna korta översikt borde räcka till topp ditt intresse för att fortsätta din utredning. Du behöver inte göra en total swap av din nuvarande telefonsystem. Det är möjligt att gradvis införa en IP-telefonsystem i din organisation och samman det till befintliga system.

Inte bara förbättra det sätt du nu gör affärer! Utforska strategiska tillämpningar och konsekvenser av IP-telefoni. Ny teknik såsom IP-telefoni inte bara ersätter tidigare men tillåter mycket större funktionalitet, ökad produktivitet, förbättrad kundservice och lägre kostnader än tidigare tekniker.

Utöka möjligheterna att bedriva din verksamhet på ett sätt du aldrig trodde var möjligt. Alla större telefonsystem tillverkarna satsar sin forskning och dollar utveckling i utvecklingen av deras IP-telefonsystem. Tusentals företag har redan konverterats till det. Det måste finnas en anledning eller två eller tjugo.

Copyright 2006 Ed Massa och Mass Strategic Communications, Inc. Alla rättigheter reserverade världen. Nytryck rättigheter: du kanske ut denna artikel så länge du inte redigera artikeln på något sätt. Du måste lämna alla länkar aktiva och inkluderar full kredit författarens namn med företagets profil.